כל נהג יודע מה התפקיד של הדלק ברכב, וכמעט כל אחד יודע שדלק 98 יותר מזוקק מדלק 95, אבל מה התפקיד של שמן מנוע, ומה המשמעות של המספרים בשם שלו? בשורות הבאות ננסה לפזר את הערפל השמנוני הזה. נתחיל בשאלה ששואלים אותנו לא פעם – "שמן מנוע זה שמן מנוע, למה זה משנה איזה שמן בחרתי?", או כמו שאנחנו מעדיפים לנסח את זה:
מדוע חשוב לבחור את שמן המנוע המתאים לרכב שלכם?
לכל דגם ישנו שמן המומלץ לו על ידי היצרן. המנועים שונים זה מזה (גם אצל אותו יצרן, בדגמים שונים), ולכן חשוב להיצמד לשמן המנוע המומלץ על ידי היצרן. במקרים קיצוניים במיוחד בחירה שגויה של שמן עלולה לגרום לנזק של ממש. אבל במרבית המקרים, היצמדות לשמן עליו ממליץ היצרן היא החלטה שעליה מתוגמלים בביצועים טובים יותר של הרכב ובשמירה על המנוע ועל חלקיו השונים לאורך זמן.
כיצד לברר מהו סוג השמן המומלץ לרכב שלכם? ניתן לבדוק זאת בספר הרכב או פשוט לפנות אלינו – בציון דגם הרכב ושנת הייצור שלו.
שמן מנוע – מה התפקיד שלו?
במנוע בעירה פנימית (כלומר, בכל רכב שאתם נוסעים בו שמונע בדלק) לשמן המנוע שורה של תפקידים חיוניים:
1. הפחתת חיכוך חלקי המתכת – ובכך צמצום הבלאי ומניעת בזבוז אנרגיה;
2. הולכה ופיזור של החום, שנוצר בתהליך הבעירה והחיכוך, והעברתו למערכת הקירור;
3. הגנה על חלקי המתכת של המנוע מפני קורוזיה וחלודה;
4. איטום של המנוע ובכך שמירה לחצי העבודה הנכונים בחלקי המנוע השונים;
5. ניקוי המנוע – חלקי מתכת זעירים ופיח נספחים לשמן ומופרדים במסנן השמן – וכך נשמר המנוע נקי ויעיל יותר.
שמן מנוע – מה המרכיבים שלו?
בשוק ישנם שמני מנוע מינרליים, כלומר שמנים שמקורם בתזקיקי נפט; שמנים סינתטיים, שמיוצרים באופן תעשייתי, ושמנים מעורבים שנמכרים תחת השם "סינתטיים למחצה".
ישנם דגמים ששמן המנוע המומלץ להם הוא סינתטי, לאחרים – סינתטי למחצה.
שמן מנוע – מה התכונות שלו, ואיך מודדים אותן?
לשמן מנוע מספר תכונות עיקריות. ההתאמה של השמן לרכב הספציפי שלכם נבחנת במספר מאפיינים:
מידת הצמיגות של השמן – מצד אחד שמן נוזלי יותר מפזר את החום במהירות ומגיע בקלות לכל חלקי המנוע אך עלול להיות דליל מדי ואז לא לצפות באופן מיטבי את חלקי המנוע, ומצד שני – שמן צמיגי יותר הוא קשה יותר לסחרור בין חלקי המנוע אך מצפה באופן טוב יותר את החלקים;
העמידות לחום ולקור – הטמפרטורה בבוכנה של המנוע עשויה להגיע עד כדי 300 מעלות (במנועי דיזל; במנועי בנזין – כמחצית מזה), ושמן לא איכותי עלול לאבד חלק מתכונותיו בחום כזה, ומצד שני – שמן מנוע אמור לפעול גם בטמפרטורות נמוכות מאוד (העמידות לקור חשובה בעיקר במדינות קרות יותר מאשר ישראל).
עמידות בפני התחמצנות היא המאפיין השלישי, והוא מבטא את פרק הזמן בו השמן שומר על ההרכב הכימי היעיל שלו לפני שהוא מתחמצן.
שמן מנוע – איך יודעים מה האיכות שלו?
בעולם הרכב ישנם שני תקנים מובילים לאיכות השמן – התקן האירופי הידוע בשם ACEA, של ארגון יצרני הרכב האירופיים, ומולו התקן האמריקאי – API שנקבע על ידי מכון הנפט האמריקאי.
התקן האירופי מסומן באותיות ובמספר אחריהן, למשל – ACEA-A3/B3, הוא שמל המתאים למנועי דיזל ולמנועי בנזין.
התקן האמריקאי מתייחס לשמנים למנועי בנזין מסומן באות S; API-SN+ הוא התקן העדכני ביותר שנכנס לתוקף ב-2018. לשמנים למנועי סולר מסומנים באות C, למשל: API-CH ואפילו API-CK-4 או API-CJ-4.
התאמת השמן למנוע הרכב
תכונותיו של השמן אינן נמדדות רק באופן אבסולוטי, אלא במידת ההתאמה שלהן למנוע הספציפי. שמן איכותי משפר את ביצועי המנוע, מפחית פליטת מזהמים ומקטין את הבלאי של רכיבי המנוע. אולם, יצרנים רבים ממליצים כיום על שמן מנוע שכולל גם תוספים המותאמים למנוע עצמו. כך, למשל, למנוע טורבו יידרש שמן מנוע שונה מאשר למנוע רגיל, ולרכב שמותקן בו מסנן לחלקיקים – קיים שמן מנוע המותאם לו באופן מיטבי.
יש לכם שאלות נוספות לגבי שמן המנוע המתאים למיצובישי שלכם – פנו אלינו לשאל את המומחה